Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Βήμα-Βήμα - Αλπακάς

Πάλι εδώ...! Σας έχω πρήξει αυτές τις μέρες το ξέρω! Όλο αναρτήσεις είμαι αλλα έτυχε!
Απλά σήμερα πήρα επιτέλους μέταλλο αλπακά και έβγαλα φωτογραφίες την ώρα που έφτιαχνα την μπομπονιέρα μας, την πεταλουδίτσα, για να δείξω βήμα βήμα πώς τον δουλεύουμε γενικά, επειδή το είχα υποσχεθεί στο Ειρηνάκι μας (The little craft workshop) που με είχε ρωτήσει. 'Ετσι το αποφάσισα! Και επειδή νομίζω θα ενδιαφέρει και άλλους! Πρόπερσι το καλοκαίρι λοιπόν πρίν κάνω το πρώτο μου παιδί, που είχα πολύ χρόνο αφού είχα σταματήσει να δουλεύω, ο δήμος μας έκανε δωρεάν σεμινάρια που παρακολούθησα και έτσι έμαθα. Ξεκινάμε...
Αρχικά, Τα εργαλεία που χρειαζόμαστε είναι...
Σφυρί...
 Εάν μπορείτε να βρείτε αυτό το ίδιο σφυρί είναι το ΤΕΛΕΙΟ! Η στρογγυλεμένη πλευρά για το σφυρίλατο ή γέμισμα (θα εξηγήσω παρακάτω)...
 Και η επίπεδη για να ισιώνουμε το μέταλλο...Αλλα αν παρατηρήσετε η επίπεδη πλευρά αυτου του σφυριού δεν είναι εντελώς επίπεδη. Κάνει μία ελαφριά στρογγύλη, πολύ σημαντικό γιατί δέν τραυματίζει το μέταλλο.
 Προαιρετικό, το μικρό σφυράκι για πολύ ψιλό σφυρίλατο και λεπτομέρειες...
Το ψαλίδι για κόψιμο μετάλλου...Αλλα δυστυχώς δεν γράφουν ούτε μάρκες ούτε τίποτα για να σας πώ αν θέλετε να τα ψάξετε. Θυμάμαι το σφυρί και το ψαλίδι μας τα είχε φέρει η δασκάλα. Τα είχαν παραγγείλει απο το εξωτερικό γιατί είναι τα καλύτερα και εδώ δεν υπήρχαν...Αλλα σιγά, είμαι σίγουρη οτι και αυτα που θα πάρετε θα κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους.
 Λίμες... Αυτή είναι η βασική...
 Εγω πήρα όλο το σετ...Αλλα είναι προαιρετικό...
Άλλα τρία βασικά εργαλεία...Αυτά τα δύο μυτοτσίμπιδα και κοφτάκι...
 Εμένα ο άντρας μου, μου πήρε δωράκι όλο το σετ... Πραιρετικό...απλά καμιά φορά μου χρειάζονται και τα υπόλοιπα...Σπάνια!
Το "τρίτο χέρι"...όπως λέγεται ακριβώς...Πιάνουμε την κατασκευή μας όταν θέλουμε να κολλήσουμε κάτι πάνω...π.χ. κεραίες απο σύρμα σε μία πεταλούδα. Μας κρατάει το σύρμα πάνω στην πεταλούδα για να το κολλήσουμε...
Εγώ πήρα αυτό με τη βάση που μπαινοβγαίνει. Με βολεύει. Αλλα εάν θέλετε αγοράστε το και μόνο του χωρίς βάση...
Το κολλητήρι...Εμένα μου έκανε πάλι δώρο ο άντρας μου αυτο με τη βάση...Αλλα υπάρχουν απλά κολλητήρια και πολύ φθηνά. Πχ στα Alex Pak έχουν πολύ φθηνά...
Το καλάι...Η "κόλλα" ουσιαστικά του μετάλλου. Θα δείτε παρακάτω.
 Επίσης χρειαζόμαστε ένα μικρό κομμάτι μάρμαρο που θα δουλεύουμε πάνω...
 Ένα χοντρό κομμάτι σαμπρέλα... Δέν ξέρω αν φαίνεται στη φωτογραφία πόσο χοντρό είναι....
Και ένα κομμάτι ξύλο που θα μας βοηθάει όταν θέλουμε να κάνουμε τρύπες στο μέταλλο...

Μετά, πώς ξεκινάμε...

Έχουμε περάσει το σχέδιο που θέλουμε σε ριζόχαρτο. Εχουμε και ένα καρμπόν. Υπολογίζουμε που θέλουμε να βάλουμε για να κοπεί το σχέδιο μας, βάζουμε το καρμπόν απο κάτω και το περνάμε με ένα στυλό...
Έτσι με το καρμπόν αποτυπώνεται στο μέταλλο...
Το κόβουμε με το ψαλίδι...
Το λιμάρουμε κρατώντας την λίμα όπως δείχνω στην εικόνα, όσο φαίνεται, άν φαίνεται, με κινήσεις 1,2,3, αν μπορείτε να καταλάβετε τι σας λέω...Έτσι και αλλιώς και διαφορετικά να σας βολεύει δέν υπάρχει πρόβλημα, απλά τότε η δασκάλα μας είχε πεί πως αυτός είναι ο σωστός τρόπος...
Παίρνουμε το σφυρί μας, απο την επίπεδη πλευρά του ισιώνουμε το σχέδιο μας πάνω στο μάρμαρο βάζωντας ένα πανί, χαρτί, κάτι απο πάνω για να μην το τραυματίσουμε και μετά αρχίζουμε να το δουλεύουμε. Γέμισμα ή σφυρίλατο...; Αν θέλουμε γέμισμα, με την στρογγυλεμένη πλευρά του σφυριού, δουλεύουμε το σχεδίου μας πάνω στη σαμπρέλα, απο την πίσω μεριά του, με απαλές κινήσεις πάνω-κάτω και προς τα έξω... Πάλι εάν σας βολεύει βάλτε κάτι απο πάνω για να μην το τραυματίσετε...
Αν θέλουμε να το σφυριλατήσουμε το δουλεύουμε πάνω στο μάρμαρο, απο μπροστά το σχέδιο μας, χτυπώντας το πάνω-κάτω με δύναμη σε όλη του την επιφάνεια  Ας πούμε η πεταλούδα που φτιάχνω εγώ έχει 4 "φτερά". Την έχω κάνει όλο γέμισμα απο πίσω...δηλαδή αυτό το "φούσκωμα" που κάνουν τα φτερά της...
Το σφυρίλατο είναι έτσι...όπως το δεξί μισό αυτής τη καρδούλας...
Και η άλλη μισή γεμισμένη..

Και ξαναλέμε...γέμισμα δουλεύουμε απο πίσω πάνω στη σαμπρέλα...σφυρίλατο απο μπροστά πάνω στο μάρμαρο...
Μετά, φτιάχνουμε με σύρμα τις "κεραίες" της πεταλούδας μας...
Το τρίτο χέρι μας βοηθάει να τα πιάσουμε μαζί για να κολλήσουμε τις κεραίες στην πεταλούδα...
Παίρνουμε το κολλητήρι και το καλάι και κολλάμε έτσι...
Λιώνει το καλάι και έτσι κολλάει το σύρμα με την πεταλούδα. 
Κάνουμε μία τρύπα, έχοντας απο κάτω το κομμάτι το ξύλο, πάνω στο "κεφάλι" της πεταλούδας για να περάσουμε ένα κρικάκι αν θέλουμε να κρεμαστεί...(ξέχασα να βγάλω φωτό συγχωρέστε με)
Διακοσμούμε και... έτοιμη η πεταλούδα μας!!!
Γενικά, δουλεύουμε πολύ το σχέδιο μας με το σφυρί και το χέρι μας. Προσπαθώντας να του δώσουμε σχήμα, καμπύλες μέχρι να αρέσει στο "μάτι μας"! Απο εκεί και πέρα φαντασία να υπάρχει! Πέτρες, χρώματα διακοσμούν το κόσμημα μας, ή γενικά την κατασκευή μας, όπως θέλουμε! Όσο αφορά τα σχέδια, μπορείτε να τα βρείτε παντού!! Να τα ζωγραφίσετε, στο ιντερνετ να τα εκτυπώσετε, ακόμα και μέσα στο σπίτι μας κυκλοφορούν...Εγώ αποτύπωσα το σχέδιο απο ένα μπρελόκ μου, ακόμα και απο τα παιδικά σεντονάκια των κοριτσιών μου έχω πάρει σχέδια...! 
Και τέλος, ένα tip... Επειδή όταν δουλεύουμε το μέταλλο κάνουμε φασαρία...εάν δέν σας παίρνει και θέλετε να την μειώσετε μπορείτε να βάλετε ένα χοντρό τηλεφωνικό κατάλογο κάτω απο το μάρμαρο σας ή και δύο...ή ακόμα καλύτερα αποτελέσματα και τον κατάλογο αλλα και κουβέρτα τετραπλή απο κάτω.
Ελπίζω να ήμουν κατανοητή... Για απορίες περαιτέρω ξέρετε...!
Καλό βράδυ σε όλους!

32 Σας ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια σας!:

Ευαγγελία Βλασσοπούλου είπε...

Ευχαριστούμε πολύ για τις οδηγίες!!!!!!

el.mar είπε...

Όμορφες πεταλουδίτσες!!!!!!
Πολύ έξυπνα κ τα tip...ευχαριστούμε!!!!
Καλό βράδυ!!!!!!!

Μαιρη είπε...

Πολύ όμορφες έγιναν!! Να σαι καλά για τις οδηγίες!! Ήσουν πολύ κατατοπιστική κ έχεις όλα όσα χρειάζονται!! Μπράβο σου κ καλή συνέχεια εύχομαι!

Magdalene B. είπε...

πολλά εργαλεία και πολλή διαδικασία αλλά το αποτελεσμα φοβερο!!μέχρι να φτάσω στις πεταλούδες ελεγα, μπα που να δείξω εγω τόση υπομονη!όταν τις είδα όμως....ειναι πολύ όμορφες!καλό βράδυ!

Mαρία είπε...

Πολύ όμορφο το blog σου, οι πεταλούδες τέλειες και με τις οδηγίες και τα σούπερ εργαλεία σου μου έβαλες ...ιδέες,κάτι παθαίνω όταν βλέπω εργαλεία ,τα θέλω όλα!Καλό βράδυ!

Konstantina Chryssanthopoulou είπε...

Ρούλα, τέλειες οδηγίες!!!!!!!! Είχα τόοοοοσες απορίες και μου τις έλυσες όλες!! Φιλάκια πολλά!!!

spoon_n_love είπε...

Πανέμορφες οι πεταλούδες μπράβο,εχω και εγώ λεκτική επαλήθευση?αν ναι πες μου αν ξερεις πως βγαίνει,thanksss

Νίκη είπε...

Καταπληκτικές δημιουργίες με κόπο και υπομονή φτιαγμένες, μπράβο!

λΕλένη είπε...

Είναι τόσο όμορφο το αποτέλεσμα και είχα αναρωτηθεί πολλές φορές πως γίνεται! Τώρα όμως που ξέρω, πωπω δε θα δοκιμάσω! Μόνο βλέποντας τα εργαλεία λέω μπράβο που το έχεις! Μπράβο!

Unknown είπε...

Οι οδηγίες σου είναι κάτι παραπάνω απο κατατοπιστικές!!! Μου αρέσει που αφιέρωσες χρόνο να μας δείξεις και τα εργαλεία που χρησιμοποιείς αλλά και τον τρόπο!!!!
Είσαι απιθανη!

Unknown είπε...

Καλημέρα Ρούλα!
Πολύ όμορφο το αποτέλεσμα!
και οι οδηγίες κατατοπιστικότατες!
Φιλάκια ΠΟλλά!

Ειρήνη είπε...

Μπράβο Ρούλα!!!Κατατοπιστικότατες οι οδηγίες σου!!
Φιλιά!!

Kiki είπε...

Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες σου!!!! Ένα μεγάλο ευχαριστώ κι από εμένα!!!

Δημιουργία είπε...

Με τις οδηγιες που εδωσες μου ελυσες πολλες αποριες.Θα ηθελα κατι ακομα, απο που παιρνεις τα σφυρακια και απο που προμηθευεσε αλπακα? Σ'ευχαριστω.

anna είπε...

Eυχαριστουμε για τις οδηγιες,αρκετη υπομονη και αρκετα εργαλεια.......μόλις τα "κλέψω" απο τους φιλουσ που τα έχουν ,σιγουρα θα το δοκιμάσω........καλο βραδυ

Ρούλα είπε...

Σας ευχαριστώ όλες για τα σχόλια σας! Να είστε καλά! Δημιουργία μου...εμείς εδω στα Χανιά έχουμε ένα Μεταλλουργείο που δίπλα έχει μαγαζί που πουλάει εργαλεία, μέταλλα και φέρνει και όλα αυτά που χρειάζονται για το κόσμημα. Απο εκεί τα εχω πάρει όλα! Εκτός το σφυρί και το ψαλίδι που μας τα είχε φέρει η δασκάλα τότε. Τώρα τι να σου πω...ίσως σε μαγαζιά με ναυτιλιακά είδη βρείς...Αλπακά τουλάχιστον ξέρω οτι φέρνουν. Εδω πουλάει ένα τέτοιο μαγαζί. Για αλπακά όμως, για τα εργαλεία δεν ξέρω...! Κάνε μία αναζήτηση και στο google. Ίσως βρεις κάποιο μαγαζί on line.

NANTIA είπε...

Μπράβο, μπράβο και μπράβο Ρούλα μου! Είναι τέλειες οι οδηγίες σου, με τα tips τους, με τις λεπτομέρειές τους, με τα όλα τους!!! Σ'ευχαριστούμε πολύ πολύ!!!

Demi είπε...

Ρούλα γειά σου!τι όμορφα πραγματάκια που φτιάχνεις,τα χάζεψα για ωρα!!Μπραβο σου!να χαιρεσαι την οικογενεια σου!

EVAGELIA VRETTOU είπε...

Ρούλα, καλημέρα, είδα την ανάρτηση μέσω του Βήμα-Βήμα και έχω ...χαζέψει!!! Τι όμορφα που περιγράφεις την διαδικασία!!! Και τι ωραία πράγματα που φτιάχνεις. Φιλιά και καλή συνέχεια

Théodora είπε...

Μπράβο σου Ρούλα! Είναι πολύ ενδιαφέρουσα τεχνική..!Σε ευχαριστούμε για το υπέροχο tutorial!! :)

manousina είπε...

Πολύ χρήσιμες οι οδηγίες σου, με βοήθησες πολύ
σε ευχαριστώ

Rena Christodoulou είπε...

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΡΟΥΛΑ!!!!!!!!
ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΣΕ ΒΡΗΚΑ!!!!!!!!!!
ΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΟΥ , ΜΠΡΑΒΟ!!!!
ΘΑ ΤΑ ΛΕΜΕ!!!!!!!!!!!
ΦΙΛΙΑ!!!!!!!!!!

Leela Nikolopoulos είπε...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΎΜΕ πάρα μα πάρα πολύ...μας κινείς το ενδιαφέρον να δουλέψουμε και να έρθουμε σε επαφή με φυσικά υλικά και...η δημιουργία είναι ευτυχία...κι όταν έχεις και καλό δάσκαλο, ακόμα πιό μεγάλη !!!

thelillyfairy είπε...

Ησουν κατατοπιστηκότατη απλά ένα μόνο είναι σίγουρο ότι αν θελήσω κάποια στιγμή κάτι από σενα θα είναι γιατί μονο για τις αγορές σου θέλει ένα θερμό μπράβο!!!

pearls and thread είπε...

κατατοπιστικοτατες οι οδηγιες σου και για το μεταλλο και για τον πολυμερικο πηλο!!ηθελα να ρωτησω τι παχος μεταλλου χρησιμοποιεις??

Ρούλα είπε...

Ευχαριστώ! Χρησιμοποιώ 0,3 για το κόσμημα...!

nikol είπε...

καλησπέρα!πολύ ωραίες πεταλούδες!τις πουλας κ σαν κομμάτια μεμονομένα?ενδιαφέρομαι για μεγάλη ποσότητα!

Ρούλα είπε...

Καλησπέρα Νικολέτα! Όχι απο αλπακά δεν αναλαμβάνω πλέον. Απο φύλλο αλουμινίου αν θές ναι. Αλλα είναι πιο λεπτό 0.2. Αν ενδιαφέρεσαι στείλε μου στο e-mail μου. Σ'ευχαριστώ!

Fotini Crafthappy είπε...

Πολύ ωραίες οδηγίες ! Λατρεύω το κόσμημα και τώρα προσπαθώ ν' αρχίσω να σκαλίζω κανένα μέταλλο ! Φιλιά Πολλά !!!

xarotoart είπε...

Σαφεστατες οι οδηγιες σου Ρουλα, μπραβο!

Happy Day Events είπε...

Καλημερα καλη χρονια θα ηθελα να σε ρωτήσω απο που μπορω να προμηθευτώ τα υλικα μπορείς να μου στείλεις στο Mail μου gkgkortesi@gmail.com η στοfacebook ως χαντραδικο Γ ευχαρηστω!

anna_legip είπε...

Πολύ βοηθητικά τα βήματά σου. Να ρωτήσω, πόσα χιλιοστά είναι ήταν το φύλλο που χρησιμοποίησες?

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...